Újra mozivá változik Eger belvárosa szeptember 8-tól: 4 helyszínen, 3 napon át tart majd az idei Egri Filmpiknik, ahol lesz gyerekfilm, premier, horror, klasszikusok és magyar filmek egyaránt. Berényi Tamással, az esemény főszervezőjével beszélgettünk.

– Idén négy helyszínt látunk a programban, a Dobó teret, az Eszterházy teret, a Kertmozit és az Uránia Mozit, miért éppen ide tervezitek a vetítéseket?
– A kertmozi áll hozzánk legközelebb, hiszen itt vetítettünk először 9 évvel ezelőtt, majd üzemeltettük is pár éven keresztül, aztán átköltöztek a vetítések a Szépasszonyvölgybe, ahol már nem voltak olyan népszerűek. Idén nem tudtuk kihagyni, hogy ne vetítsünk újra a régi Kertmoziban, ha csak egy hétvégén is. Régi álmom, hogy egyszer ez az intézmény megújuljon színvonalas büfével, vizesblokkal és olyan hangtechnikával, ami koncentráltan a nézőtérre szól, így nem zavarja a környező lakókat. Továbbra is hiszek abban, hogy mind a helyiek és az ide érkező turisták számára egy jó időtöltés tud lenni a kertmozizás.

Az Eszterházy tér új lépcsői adják magukat, hogy nézőtérként funkcionáljon, ha Egerben megújul egy tér, vagy épület, bármi, egyből arra gondolok, hogy lehetne azt élettel megtölteni, mit lehet oda szervezni. Most, hogy megnyílt ez a tér kár lenne ott hagyni üresen, program nélkül.

A Dobó tér, mint a városunk főtere már tavaly is vetítések helyszínéül szolgált, van egy izgalmas, egyedi varázsa a főtérnek, bármit is szervezünk oda, legyen az boros rendezvény, egy koncert, vagy filmvetítés. Ilyen hangulatos főtere várral a háttérben, templommal, barokk épületekkel nem sok városnak van, mi, akik ide szervezhetünk programot, vagy ide jöhetünk ki vendégként egy programra nagyon szerencsések vagyunk.

Az Uránia Filmszínház a negyedik helyszínünk, aminek a kapuit mindig nagy öröm kinyitni, hiszen, több, mint 100 éves történetével, egyedi hangulatával élmény itt mozizni. Azonban el kell ismerni, hogy változnak a trendek és változik a világ, továbbá gazdasági oldalról megközelítve sem tudunk ide napról napra, hétről hétre programokat, vetítéseket szervezni, sőt félve várjuk az elkövetkezendő időszakot, miként tudjuk majd fenntartani a magas rezsi díjak mellett, ez lesz az igazi horrorfilm!

– Hogyan választjátok ki a filmeket, miket láthatunk idén a Filmpikniken?
– A Gárdonyi emlékév keretén belül idén levetítjük az Egri csillagokat is a nyitó napon, csütörtökön. Mivel Tóth Dániel (egri mozi-technológiai szakember – a szerk.) idén felajánlott nekünk digitális mozivetítőt, sikerült premier filmeket is műsorra tűzni, mint például a Top Gun: Maverick, a Thor: Szerelem és Mennydörgés, az Elvis és a Minyonok: Gru színre lép. Az Eszterházy téren az örökslágereké a főszerep, mint a Vissza a jövőbe 2., Félelem és reszketés Las Vegasban, A nyolcadik utas: a Halál és az E.T. Valamint egy nagy meglepetéssel készülünk még péntekre a Dobó térre.

Ezzel a filmkínálattal úgy vélem sikerül kielégíteni mind korosztályilag és műfajilag több szegmensben is az igényeket.

– Mit üzensz az érdeklődőknek?
– Várjuk őket sok szeretettel, mind a három napon. Azt javaslom, hogy a Facebook-eseményből nézzék ki a számukra kedvező filmeket és minél többet mozizzanak, már 16 órakor kezdünk az Urániában és az Eszterházy téren még este 10 órakor is kezdődnek filmek. Érdemes egy pokrócot mindenkinek magával hoznia, hűvösödnek az esték. És természetesen jó szórakozást kívánok, bármelyik filmre is esik a választásuk!

Forrás: EgerHírek.hu
Nyitókép: korábbi filmvetítés a parkolóház tetején (fotó: Mihály Péter)